16 Ιουλ 2013

1ο Athens Street Art Festival 2013

Ισχυρή και γεμάτη μηνύματα ήταν η εικαστική παρέμβαση που κατέθεσαν στην Αθήνα της κρίσης, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι street artists που ήρθαν στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι του 1ου Athens Street Art Festival 2013
 Οι περισσότερες από τις δημιουργίες έκαναν σαφή αναφορά στον τίτλο του Φεστιβάλ Crisis [?] What Crisis [?].
Οι καλλιτέχνες του είδους έδωσαν το δικό τους στίγμα στους δρόμους της Αθήνας και έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ζωγραφίζοντας μεγάλους τοίχους τόσο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, καθώς και δημόσια κτίρια του αστικού ιστού του  ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ, σε συνεργασία με τους οποίους διοργανώνεται το φεστιβάλ.
Οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν την Αθήνα και σκαρφαλωμένοι σε μεγάλες σκαλωσιές, κάτω από τον εκτυφλωτικό ζεστό ελληνικό ήλιο, που όλοι χάρηκαν, μετέφεραν την ζωντάνια και τη φαντασία τους, έστειλαν μέσω της τέχνης τους τα ανατρεπτικά τους μηνύματα, αλλά και την ελπίδα για μια καλύτερη αυριανή Ελλάδα. 
Οι περαστικοί συχνά σταματούσαν για να ρωτήσουν τι συμβαίνει, να θαυμάσουν από κοντά την «τέχνη του δρόμου» και να επικροτήσουν τους καλλιτέχνες που ήρθαν στην πόλη μας και κατέθεσαν τον καλύτερο τους εαυτό, σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Ένα αληθινά Interactive Event που έβγαλε την τέχνη από τα σαλόνια στο δρόμο και την χάρισε σε όλους τους πολίτες.
Στο φεστιβάλ, αλλά και στην έκθεση που το συνοδεύει, η οποία, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει η διοργάνωση, πήρε παράταση και συνεχίζεται ως τις 21 Ιουλίου στην CAMP Gallery, στην Πλατεία Κοτζιά, (Ευπολίδος 4 & Απελλού 2, τηλ.: 2103247679), συμμετέχουν οι: ADD FUEL, BASTEK STREET ART, BTOY, DECYCLE STENCILS, EIME, FKDL, FRED LE CHEVALIER, GOIN, GREGOS ART, ICKS, KASHNIK, KOUKA DANDI, LOSOTROS X Mj TOM, MAISMENOS, MILO ART, PIOC PPC, RABEA SENFTENBERG, TAREK, THOM THOM, UNO.
Ανάμεσα στα έργα που ξεχώρισαν και προκάλεσαν πολύ θετικά σχόλια ήταν και τα:
-«Ελλάδα ενάντια στην Ευρώπη-Υποταγή ή αντίσταση;» στο οποίο ο Goin ταύτισε την Αφροδίτη της Μήλου με την σημερινή Ελλάδα που τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι της που την ματώνουν. (50 τ.μ.) Επίσης δημιούργησε στην ΑΣΚΤ ένα ακόμα έργο με τίτλο «Η κηδεία του χαρτονομίσματος», ενώ μεγάλη εντύπωση έκανε και το έργο του «need food not football”. 
-τα γαλάζια και άλλων χρωμάτων εκμαγεία προσώπου που ανήρτησε ο Gregos σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπως στην Πλάκα, στην οδό Αθηνάς, ή με φόντο την Ακρόπολη
-το Love Athenes του Φρανκ Ντιβάλ και τα άλλα έργα του καλλιτέχνη
-η παρέμβαση του Thom Thom στην αφίσα του τραγουδιστή Πάνου Κιάμου
-ο μεγάλος Αφρικανός που δημιούργησε ο Kouka στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας-Ρέντη
-το ρομπότ που κρατάει στο χέρι του μια τράπεζα από την οποία σκορπίζονται χαρτονομίσματα που δημιούργησε η Rabea στο 7o Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας-Ρέντη.
-το πώς φαντάστηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο Bastek σε έργο που εκτίθεται στην Camp Gallery.
Να σημειώσουμε ότι αποτελεί ρεκόρ Γκίνες η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο, συγχρόνως και με την ενεργή συμμετοχή κοινού τόσων πολλών Street Artists.  
Στο πρόγραμμα του το Φεστιβάλ, που συνεχίζεται δριμύτερο, περιλαμβάνει δράσεις σε Δημόσιους χώρους μέχρι και 11/07, ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό, Stencil Workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας Ρέντη και τέλος έκθεση έργων τους ως τις 14/07 στην CAMP Gallery, Πλατεία Κοτζιά.

Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός οργανώνεται από την GΚ Art Events Mgmt-Γωγώ Κολυβήρα σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Δήμο Νίκαιας Ρέντη.